wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

Het verschil tussen een tegelvloer en een plavuizen vloer

Wanneer je een nieuw huis koopt is de kans groot dat je alles wilt veranderen. Nieuwe keuken, nieuwe badkamers, fris gestucte muren en een nieuwe plavuizen vloer. Dit kost natuurlijk allemaal best wel wat, maar het is vaak wel nodig om van het huis een thuis te maken. Hoe vaak komt het immers voor dat je een huis ziet dat precies is ingericht naar jouw smaak? Dat gebeurt natuurlijk niet erg vaak. Wellicht weet je eigenlijk niet eens wat nou precies jouw smaak is. Veel mensen vinden veel verschillende dingen erg mooi. Daarom zijn de keuzes die je moet maken bij het opnieuw inrichten van thuis erg moeilijk. Wil je vooral donkere kleuren of juist veel neutrale beige tinten in huis? Ga je voor praktisch of ga je voor mooi?

Het kiezen van een geschikte vloer

Zeker de keuze voor de vloer is een erg lastige. Er zijn ontzettend veel mooie vloeren op de markt. Denk aan een betonvloer of een houten vloer. Dit zijn erg mooie opties, maar vaak wel wat duurder dan ander soort vloeren. Je kunt ook kiezen voor een tegelvloer of een plavuizen vloer. Soms worden deze termen door elkaar gebruikt en soms zien we toch verschillen. Om misverstanden uit de wereld te helpen, gaan we in dit artikel dieper in op de verschillen tussen deze twee vloeren.

Een tegel of een plavuizen vloer?

Een tegelvloer, de een vindt het mooi en strak en de ander vindt het ongezellig. Dit is echter niet nodig, je hebt tegenwoordig zoveel verschillende soorten tegelvloeren dat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij of zij leuk vindt. Vroeger legden veel mensen alleen tegels in hun keuken of hun badkamer vanuit praktische redenen. Tegels zijn erg makkelijk om schoon te maken en beschadigen niet snel. Tegenwoordig heb je echter zoveel gezellige, knusse en bijzondere tegelvloeren, dat het niet beperkt hoeft te worden tot enkel de keuken en/of badkamer. Een groot voordeel van een tegelvloer is dat het erg hygiënisch is. Stof gaat er niet in zitten en haal je er makkelijk vanaf met een dweil. Ook zijn vloertegels vochtbestendig en makkelijk in het onderhoud. Dit komt in principe allemaal overeen met een plavuizen vloer. Er zijn echter toch ook verschillen tussen deze twee vloeren.

De cultuur van een plavuizen vloer

In principe zijn een tegelvloer en een plavuizen vloer goed met elkaar te vergelijken. Ze bestaan allebei uit een tegel of een plavuis wat beide keramische producten zijn op basis van klei. Je hebt geglazuurde plavuizen en ongeglazuurde plavuizen, net als je geglazuurde tegels en ongeglazuurde tegels hebt. Waar een plavuizen vloer verschilt van een tegelvloer is de vaak wat rustieke uitstraling van de plavuizen. Bij een plavuizen vloer zie je vaak patronen terug van Oosterse culturen. Plavuizen vind je in veel verschillende formaten. Zo kun je een plavuizen vloer tegenkomen met tegels van 1 vierkante centimeter of van 60 vierkante centimeter. Met plavuizen kun je het zo gek niet verzinnen of je kunt het leggen. Denk aan victoriaanse mozaïekvloeren of Portugese cement-tegels, je hebt het allemaal!