wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

Een sedumdak als ideale groendak

Groene daken zijn tegenwoordig erg in trek. Dit is gezien de maatschappelijke verschuiving naar duurzaamheid niet zo gek. Een sedumdak is een type groendak. In het algemeen valt te stellen dat de meeste groene daken ook sedumdaken zijn. De begrippen sedumdak en (extensief) groendak worden daarom in het spraakgebruik ook veel door elkaar heen gebruikt. Hieronder leest u meer over deze ideale toepassing.

Sedum: wat is het?

Sedum, onder sommige mensen bekend als vetkruid, is een vetplant. De sedum heeft als unieke eigenschap dat deze water opslaat in de bladeren. Het zijn slimme planten die slim omgaan met water, tijdens droge dagen minimaliseert de plant namelijk zijn vochtverlies. Dit zorgt er voor dat het plantje relatief weinig water nodig heeft.

New day ahead.
“Come out!” is the suns cry
“Stay out!” insides reply —
Roller blinds inbetween.
#photography #iceland #morning #hut
#beautiful #newday #colorful #risingsun
#grass #windows #rollerblinds

Er bestaan veel sedumsoorten die allemaal net wat anders zijn ten opzichte van elkaar, bijvoorbeeld qua kleur. U zult begrijpen dat u met de juiste combinaties een uniek groendak kunt creëeren. Het is echter wel feit dat verschillende sedumplanten net wat anders kunnen groeien. Zo wordt de ene sedumplant hoger dan de andere. Het is belangrijk dat combinaties worden gemaakt met de hulp van een specialist.

De voordelen van een sedumdak

Hieronder vindt u een aantal voordelen van een dergelijk dak op een rijtje.

  • De sedumplant is een sterke plant die goed tegen hitte en droogte kan.
  • De sedumplant heeft geen last van vervelende plagen.
  • Door de sterkte van een sedumplant is een dergelijk groendak nagenoeg onderhoudsvrij.
  • De sedumplant is erg licht van gewicht, het zorgt hiermee niet voor problemen met betrekking tot de dakconstructie.
  • Een dergelijk groendak van sedum isoleert warmte en geluid erg goed. Met betrekking tot het binnenklimaat worden zowel de warmte als de kou buitengehouden. Zo houdt u optimale controle over het binnenklimaat
  • Het gaat langer mee dan een traditioneel dak.

Is mijn dak geschikt?

Een sedumdak aanleggen kan in principe op veel soorten daken. U kunt probleemloos een sedumdak aanleggen wanneer uw dak voldoende draagcapaciteit heeft. Dit dient te worden beoordeeld door een specialist. Doorgaans zullen er weinig problemen worden geconstateerd. Een sedumdak aanleggen kan ook op een schuin dak met een maximale hellingshoek van ongeveer 35%. Is uw dak toch wat steiler, dan kunnen er voorzieningen worden getroffen om de toepassing van een dergelijk groendak toch mogelijk te maken.