wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

Een aantal tips voor het indelen van keukens

Er bestaan tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor indelen van keukens. Heb je het idee om een nieuwe keuken te plaatsen dan moet je met veel zaken rekening houden. Het is heel goed om nadenken over hoe je je keuken wilt gaan inrichten. Keukens moeten niet alleen maar mooi ogen, maar moeten ook heel praktisch zijn. Je kunt met dit artikel inspiratie opdoen over de indeling van je keuken. Besluit je eenmaal een keuken te gaan inrichten dan is daar een praktische indeling ontzettend belangrijk in. Immers een keuken wordt intensief gebruikt en daarom wil je niet met onpraktische zaken te maken krijgen.  

Kook- en bak-zone bij het indelen van keukens 

Kijk je naar de kook- en bakzone dan is daar het belangrijkste onderdeel de kookplaat. Zorg dat je tijdens het inrichten van je keuken dat je kook- en bakspullen direct bij de hand hebt. Uiteraard hoort een oven bij de kook-en bakzone, maar deze hoeft niet zo nodig bij de kookplaat te staan. Dat komt namelijk omdat je de oven een stuk minder gebruikt dan je kookplaat. Besluit je om een keuken te gaan inrichten daar hoort de kook- en bakzone naast de voorbereidingszone. 

Werkblad is essentieel bij de voorbereidingszone 

Bij de voorbereidingszone is het werkblad het belangrijkste. Op het werkblad bereid je namelijk je eten voor en ben je bezig met hakken, kneden, mengen, snipper etc. Je moet je keuken zo indelen dat bij het werkblad de laden en kasten keukenspullen bevatten. Bij de inrichting van keukens vind je de voorbereidingszone terug tussen de kook- en bakzone en spoel- en afvalzone. De voorbereidingszone mag niet onderschat worden en is een belangrijk onderdeel bij het indelen van keukens. 

Spoelbak is het belangrijkste bij de spoel- en afval zone 

Het meest belangrijk onderdeel voor de spoel- en afval zone is de spoelbak. Bij de spoelbak doe je namelijk de afwas en spoel je de etenswaren af. Daarnaast zorg je voor de sortering van het afval en ruim je dit dan ook op. Let op dat je de spoel- en afval zone tussen de kook- en bakzone en opbergzone plaatst.  

Zorg voor een kwalitatief goede koelkast 

Uiteraard is bij het indelen van de voorraad zone de koelkast het belangrijkste onderdeel van keukens. De koelkast is zeer belangrijk bij het indelen van je keuken. Je zult het je niet kunnen voorstellen, maar de koelkast wordt zo’n 35 keer per dag dicht en open gedaan. Dat maakt de koelkast een belangrijk en niet te onderschatten onderdeel van je keukenindeling. Naast de koelkast bestaat de voorraad zone ook uit voorraadladen en hoge kasten. Het is slim om tijdens het inrichten van je keuken de voorraad zone dichtbij de kookzone te plaatsen 

Opbergzone heeft geen centrale plaats nodig 

Tot slot heb je bij het indelen van keukens de opberg zone. In de opberg zone vind je dingen die je niet dagelijks hoeft te gebruiken. Dat maakt bij het inrichten van je keuken dat de opberg zone geen centrale plaats nodig heeft. Je moet er rekening mee houden dat deze zone de het de meeste ruimte in beslag zult nemen tijdens het indelen van je keuken