wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

Waarom u uw vlonderplanken niet met een hogedrukspuit moet reinigen

Heeft u vlonderplanken in uw tuin? Dan weet u waarschijnlijk wel dat deze – zeker met slecht weer in de herfst en winter – erg snel vies, en daardoor glad, kunnen worden. Maar hoe kunt u dit voorkomen en maakt u uw vlonder het beste schoon? In dit artikel leggen wij u uit waarom u uw vlonders in ieder geval niet met een hogedrukspuit moet reinigen.

Viezigheid op vlonderplanken

Ten eerste natuurlijk de vraag waardoor vlonderplanken dan eigenlijk vies worden. Door weersomstandigheden – en dus vooral bij nat weer – groeien er op den duur algen op houten planken. Deze algen ontstaan door vocht, en gaan in eerste instantie in de groeven van het hout zitten. Echter groeien deze, zeker bij nat weer, steeds verder. Deze algen zorgen ervoor dat de planken niet alleen vies worden, maar dat ze vooral ook erg glad worden. Om dit te voorkomen dient u uw vlonder dus eens in de zoveel tijd schoon te maken.

Schoonmaken met hogedrukspuit

Omdat de vlonderplanken erg vies kunnen zijn en wel tegen een stootje kunnen, zullen veel mensen die een hogedrukspuit hebben geneigd zijn om hiermee hun vlonders schoon te maken. Echter is dit niet verstandig om te doen. Zoals eerder gezegd, groeien de algen voornamelijk in de groeven van het hout. Wanneer u houten planken met een hogedrukspuit reinigt, worden de groeven in hout dieper en breder door de kracht van de straal. Dit betekent dus dat er meer plek is voor de algen om weer terug te groeien, waardoor de algen alleen maar sneller terugkomen en de vlonder dus steeds sneller vies wordt.

Wat te gebruiken?

Dus wat kunt u dan beter wel gebruiken om uw vlonderplanken schoon te maken? Over het algemeen doet een harde bezem met water het al goed genoeg. Als u dit gebruikt zult u merken dat de planken al goed schoon worden en u de vlonders minder beschadigt. Wilt u meer informatie over het schoonmaken van uw vlonders? Dan is het altijd verstandig om bij een speciaalzaak in hout na te vragen wat u het beste kunt doen, zoals Houtdirect.