wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

De geschiedenis van een vleugel stoel

klassieke meubels 5

Een wingchair, oftewel een vleugel stoel, wordt vaak gezien als een klassiek stuk meubel. Dit meubelstuk zie je vaak voorkomen in oudere gebouwen of je opa en oma kunnen er één in bezit hebben. Wie weet, misschien heb je er zelf wel één van in je huis staan. Het is in ieder geval een klassiek interieur stuk, die al jarenlang uit de mode is, maar langzamerhand weer terugkomt in de modernere versie. Deze nieuwe versies van de stoel zijn elegant, een goed design en functioneel. Oftewel een meubelstuk, die kenmerken heeft, waardoor de vraag aan het groeien is. Maar, zoals eerder vernoemd, is het een klassiek meubelstuk, die al vele jaren terug is uitgevonden en dus al decennia lang wordt gebruikt in het interieur.

Terug in de tijd

Om de wingchair beter te leren kennen, moeten we even wat verder terug de tijd in gaan. Waar dit meubelstuk vandaan komt, is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gesuggereerd dat de oorsprong van deze stoel in Engeland is, aan het einde van een winter, waar gezinnen werden gedwongen om samen komen te zitten bij de openhaard, door de lage temperaturen. Deze mensen werden beschermd van de tocht door de hoge rugleuning en de vleugels aan de zijkant, vandaar de naam vleugel stoel. Ook wordt er beweert dat de stoel is gevestigd aan het hof van Lodewijk XIV en dat het wordt verwezen naar zijn troon. Uiteindelijk werd deze stoel in de achttiende eeuw een meubelstuk, dat enorm belangrijk was als decoratie, in de burgerlijke huizen.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zijn de stoelen niet alleen meer te vinden voor de warme openhaard, maar juist ook op andere plekken in het huis. Ze staan nu vaak vlak bij de eettafel, in een hoek van de kamer of je kunt ze nu ook vinden in een kinderkamer. Ze worden nu voor veel meer dingen gebruikt, dan vroeger en op andere manieren, dan alleen het opwarmen bij de openhaard. Kijk dus niet verbaasd, als je ze steeds vaker tegenkomt in woningen.