wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

Fruit als Mediterrane balkonplant

Sinaasappelbomen zijn voegen heerlijk groen toe aan je interieur en van de geurige bloesems wordt je vast instant vrolijk! Het kweken van een mini sinaasappelboom binnenshuis is eenvoudig, maar je moet wel weten hoe je deze plant verzorgt.

Hoe zorg je voor een mini sinaasappelboom?

Tenzij je in een klimaat leeft waar citrus bomen het hele jaar door buiten kunnen groeien en gedijen, is een sinaasappelboom buiten erg kieskeurig om te groeien en zal hij waarschijnlijk geen sinaasappels produceren. Het is maar goed dat het kweken van een mini sinaasappelboom binnenshuis zo eenvoudig is.

De boompjes hebben het volgende nodig om te gedijen:

  • 8-12 uur fel zonlicht per dag, maar moet in de zomer worden afgeschermd van overmatige hete zon.
  • Goed doorlatende grond en een voldoende doorlatende bak.
  • Regelmatig water geven, aangepast aan de individuele boom en groeiomstandigheden.
  • Een ideale dagtemperatuur van 20° C
  • Koelere nachttemperaturen.
  • Vochtigheidsniveaus van 50% tot 70%
  • Regelmatige toepassing van citrus meststof

Hoewel de mini sinaasappelboom verkocht wordt onder de noemer ‘kamerplanten’ mag je de plant ook buiten zetten. Van half mei tot de eerste vorst vindt de plant het heerlijk buiten. Daarom is dit boompje erg geschikt om de vakantie op je balkon of je terras te brengen. Inspecteer het gebladerte regelmatig op insectenplagen en snoei alleen als dat nodig is om dode of zieke takken te verwijderen.

Zijn de vruchten eetbaar?

De Calamondin-sinaasappelboom (Citrus mitis), ook wel bekend als de mini sinaasappel, is een sierboom die geurige bloemen en een kleine mandarijnachtige vrucht produceert. De vrucht heeft een scherpe, zure smaak die lijkt op een citroen of limoen. Verwacht dus niet dat jouw plantje elke dag voor vers geperst fruitsap zal zorgen, maar eetbaar zijn ze wel.