wonenmetjose.nl

Alles over wonen, verbouwen, stijlen en meer

De perfecte tegel: duurzaam, gedurfd en betaalbaar

Ben je op zoek naar die éne speciale tegel, die je interieur de uitstraling geeft waar je naar op zoek bent? Soms kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verschillende tegels als je gaat verbouwen. Het aanbod is immers gigantisch en je moet een afweging maken tussen de prijs en de kwaliteit. Toch zijn er genoeg betaalbare tegels op de markt die een leven lang mee kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vijf soorten. 

Keramische tegels

De meest gangbare tegels zijn keramische tegels. Een keramische tegel is gemaakt van klei, chinaklei, kwarts of krijt. Dit materiaal wordt door water en druk gevormd in een tegelvorm, waarna deze op zo’n 1200 graden wordt gebakken. Een keramische tegel heeft of een eenmalige bak procedure of een tweemalige. Hierna wordt er een glazuurlaag aangebracht. Een keramische variant is duurzaam en betaalbaar en is makkelijk te onderhouden. Je kunt ze vinden met allerlei opdrukken en in tal van kleuren. Denk bijvoorbeeld aan houtlook, marmerlook, of gekleurde tegels. Ben je op zoek naar een steen voor buitenshuis? Dan is keramiek ook geschikt. Check wel van tevoren of degene die jij wilt bestellen ook voor buiten en voor vorst geschikt is. Doordat het materiaal vocht kan opnemen, kan deze bij bevriezing in de winter breken.

Geglazuurde of verglaasde tegel

Verglaasde tegels hebben een toplaag van glazuur. Dit is de laag waar ook het patroon en het uiterlijk van de tegel vandaan komt. Als je een houtlook of een marmerlook tegel koopt, is dit patroon gemaakt in de glazuurlaag. Door het glazuren is het gehard en waterbestendig. Verschillende soorten glazuur bepalen de mate van hardheid en van slijtage. Denk goed na waar je het voor gaat gebruiken. Wil je geglazuurde vloertegels? Dan zul je een glazuur moeten kiezen die meer slijtagebestendig is dan voor de wand. Ook in de badkamer stel je andere eisen aan tegels dan voor de woon- of slaapkamer. De meeste geglazuurde tegels zijn echter geschikt voor in de badkamer, doordat een geglazuurde variant waterdicht is. Onverglaasde tegels zijn dit niet. 

Onverglaasde tegel

Een onverglaasde heeft geen glazuur op de bovenkant. Hierdoor ziet hij er natuurlijker uit. Er is niet die glanslaag zoals je van glazuur kent en het oppervlak is ruwer. Hierdoor is de tegel moeilijker schoon te maken. Ongeglazuurde tegels kun je beter gebruiken op plekken waar minder geleefd wordt.

Marmerlook tegel 

Is echt marmer te duur of zie je op tegen het onderhoud? Gelukkig kun je tegenwoordig uit een breed aanbod kiezen van marmerlook tegels. Door de geavanceerde producttechnologie kan men de uitstraling van echte marmer geheel naar waarheid nabootsen. Je kunt een marmerlook keramieken tegel kopen in witte, grijze of zwarte tinten. Wat dacht je van marmerlook XXL-tegels voor op je vloer? Of, een prachtige marmer tegel voor in je douche? Marmerlook tegels zijn altijd geglazuurd. Hierdoor zijn ze waterbestendig, en ideaal voor in je badkamer of keuken.

Terracotta tegel

Je kent het materiaal terracotta vast van de bloempotten bij het tuincentrum. Maar wist je dat je ook een terracotta tegel kunt aanschaffen? Je kunt terracotta tegels zowel geglazuurd als ongeglazuurd kopen. Deze worden vaak buiten gelegd, omdat de warme aardtinten van terracotta een mediterraanse uitstraling geven aan ieder terras. Maar, je kunt ze ook binnen leggen. Dit geeft je woonruimte een landelijke uitstraling, en is nét wat specialer.